sobota 18. července 2015

Beast Nest – Songs for Puppies

Beast Nest – Songs for Puppies

Esoterický blesk připomínající nahrávka Songs for Puppies dorazila do našeho distra v rámci navázání spolupráce s americkou queer umělkyní Sharmi Basu alias Beast Nest. Její tvorba je prostá jakýchkoli předsudků, klišé, dogmat, omezení či zábran, znamená i vyhranění se proti nim a usiluje o alespoň symbolické osvobození všech trpících v současném světě. 

Experimentální queer hudebnice Sharmi Basu působí ve Spojených státech, pochází však z Jižní Asie, tedy z místa spojeného s brutální koloniální minulostí. Toto dědictví spolu s rasismem, v americkém prostředí silně zakořeněným, útoky na přistěhovalce a předsudky proti homosexuálům se stává výrazným leitmotivem všech jejích nahrávek. Desku Songs for Puppies, jež vyšla v březnu tohoto roku, věnuje Sharmi kromě svého štěňátka všem umělcům snažícím se osvobodit společnost od pout předsudků.


Jako Pravěk Noise Section samozřejmě také protestujeme proti výše uvedeným nešvarům, ovšem zakládáme si na výrazné kontra-kulturnosti“, za naše domény považujeme zejména bordel, hnus a hluk. Jako osvobozující umění si představím třeba nahaté či jinak provokativní performance Milana Kohouta či surrealistická zvěrstva Alejandra Jodorowského. Sharmi nebo chcete-li Beast Nest však produkuje umění „krásna“, jež je i příjemné na poslech (tedy alespoň ve srovnání s našimi harsh noisy), přesto má k onomu osvobození očividně stejně blízko.

Páska je rozdělená na dvě pasáže – Light a Shadow, přičemž každá obsahuje čtyři skladby. Názvy Lullabai či Design your own navazují pozitivní atmosféru, The Moon – Death či Worst Ever, pak idylu poněkud vyvažují. Jakmile vás však pohltí obsah desky, vše se zdánlivě stírá a posluchač se dostává do sfér bez bolesti a negativismu, bez útočných brutálně noisových pasáží, na něž jsme zvyklí z nahrávek, jež kolem nás obvykle kolují.

Přes celkovou lehkost ale kmitavé elektronické motivy, jež protínají ambientní pasáže, nepůsobí o nic méně intenzivně. Meditační pásma ve vhodný moment ustupují esoterickým noisovým vodopádům střídajícím se s nouzovým voláním osamělého vesmírného korábu. Chvílemi zní Beast Nest jako lehký, avšak zároveň mrazivý déšť, natolik jsou kompozice Sharmi náročné. Na desce je zkrátka znát ruka hudební virtuosky. Při poslechu jsem si chvílemi vzpomněl i na pražský intelektuální noise Michael Jakson Pollock.

Galakticko-esoterické pasáže desky Songs for Puppies vás uvedou v nekonečno uprostřed souhvězdí štěněte. Místo, kde není rasismus, šibenice, homofobie, sexismus a podobně, tam se nachází ono místo osvobození. Alespoň v rámci elektro-experimentálních nahrávek můžeme být svobodní, třebaže hned po jejich vypnutí možná míříme do práce makat pro americkou zbrojní a neokoloniální korporaci. Deska Songs for Puppies každopádně není cílena pouze pro posluchače noisu a všelikých (anti)hudebních šíleností, myslím, že osloví každého, kdo má v sobě alespoň kousek svobodomyslného štěněte.

Grasha

Žádné komentáře:

Okomentovat