neděle 19. června 2016

Jan Faix: Solmizační variace, aneb Pocta Guidonovi z Arezza




Večer 20. června bude v Libeňské synagoze věnován premiérovemu provedení skladeb, konceptů a improvizací, které vycházejí z knižní prvotiny Jana Faixe – Solmizační variace (Polí5, 2015). Tato knížka pracuje pouze s kombinatorickými a grafickými strukturami ze solmizačních slabik, jež vytvořil významný hudební teoretik Guidon z Arezza na přelomu 1. a 2. tisíciletí a které se v hudbě používají do současnosti. Na Faixovo zpracování slabik je možné nahlížet jako na experimentální poezii nebo třeba jako na zdroj melodických motivů. Účast na této akci přislíbila řada pozoruhodných hudebníků z oblasti jazzu, improvisingu a soudobé vážně hudby, kteří budou Solmizační variace interpretovat různými způsoby v různých sestavách. Na tento večer Jan Faix připravil nové audiovizuální koncepty, jak s variacemi pracovat, další si připravují někteří z účinkujících. Pro všechny zúčastněné to tak bude zajisté večer plný experimentů.


https://www.facebook.com/events/143798889362418/


————————–————————–————————–
Program:
1. Jan Kyncl – Tomáš Mika – Vojtěch Procházka – improvizace
2. Solmizační Variace pro tři tria
(Aida Mujačić, Gabriela Rossi, Bedřich Lévi, Anna Fliegerová – Romanovská, Martin Lauer, Vojtěch Procházka, Prokop Jelínek, Richard Klíčník, Ivo Štefan)
3. +x – vokálně-instrumentálně-performativní adaptace několika textů (Ian Mikyska, Tomáš Mika)
4. Blázni.cz – performance
————————–————————–————————–——-
„Návodem nám může být koncept otevřeného díla, jak jej definoval Umberto Eco. Při různých pohledech knížka ukáže typogramy, experimentální poezii nebo třeba grafické partitury. Někomu se možná vybaví i vzpomínka na ASCII art, oblíbený v éře znakových monitorů a prvních počítačových tiskáren. Lze hledat skrytou numerologii, odkazy na kabalu a jistě i mnoho dalšího. Vyzkoušejte.“
(Milan Guštar pro hisvoice.cz)
Jan Faix (*1980), narozen v Praze, středoškolský pedagog, hudební publicista (především HIS Voice, kulturissimo.cz), experimentující hudebník a básník. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK, obor český jazyk – hudební výchova, od klasické klavírní průpravy se přes zkušenosti z jazzrockových projektů dostal k freejazzu a dalším improvizačním směrům i k experimentální kompozici, která ho v poslední době znovu přivedla také do literární sféry. V současnosti účinkuje ve formacích Skrytý půvab byrokracie, Stratocluster, Let’s Bomb the Hell, Sova smrti, Tembryo, Astrální hlemýžď či Pražský syndrom, dříve působil například v kapelách Unifiction nebo Bob Saint-Claire. Sólově produkuje elektronickou hudbu pod jménem Count Portmon a provozuje netlabel Signals from Arkaim. V bibliofilských nákladech mu vyšly básnické sbírky Solmizační variace (Polí5, 2015) a Hysterický poetismus (Pravěk, 2016).

Žádné komentáře:

Okomentovat